‘Meten is weten’

Na het meerdere malen fietsen van de elfstedentocht in Friesland, was het bij de laatste keer toch een mindere fijne ervaring. Op één of andere manier kreeg ik op mijn nieuwe fiets na ongeveer 100 km enorm last van m’n knie. Met deze pijn heb ik uiteindelijk wel de tocht uitgereden, door het ‘zonder stoppen naar het eind’-principe toe te passen. Uiteraard was het wel zaak om eens goed uit te zoeken waar dit nu aan heeft gelegen.

Zoals de term ‘Meten is weten’ bij velen wel bekend zal zijn, geldt dit ook in de wielerwereld. Daarom heb ik een afspraak gemaakt bij Meetcentrum Bullen in België om eens goed uit te laten meten, waardoor mijn problemen nu veroorzaakt worden. Tijdens zo’n meting wordt dan zowel je fiets als je lichaam gemeten, waarna er een ideale maatberekening volgt, welke op zijn beurt weer wordt vergeleken met de huidige afstelling van de fiets. Één van de meest opvallende afwijkingen die mijn lichaam vertoont; is wel het beenlengte verschil wat op 13mm zit. Verder stond mijn fiets ook niet ideaal afgesteld, qua zadel & stuur, waarbij mijn frame-maat eigenlijk aan de grote kant is.

Gelukkig waren deze zaken eenvoudig in te stellen, maar moest ik om mijn stuur afstelling goed te krijgen nog een nieuw stuur en een stuurpen monteren.

Nadat ik een stuur besteld had, was het tijd om het verder te monteren en een proefrondje te fietsen met deze nieuwe instellingen. Op ongeveer 20 km, kan ik zeggen dat ik qua beenslag nu echt veel meer relaxed kan fietsen. Ook de tintelingen in mijn handen zijn minimaal geworden.

Of het ook gaat helpen tegen de pijn in mijn knieën moet ik natuurlijk langzaam gaan uitproberen, met als doel weer een volledige elfstedentocht te kunnen fietsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*